DİŞ BEYAZLATMA

Diş Beyazlatma (Bleaching)

Ön dişlerdeki renk bozuklukları, önemli bir estetik problemdir. Günümüzde, modern toplumlarda yaşayan kişiler, diş estetiğini, yüz estetiği ve sosyal başarıyla bağdaştırmaktadır. Modern diş hekimliğinin en önemli amaçlarından biri de, doğal diş estetiğinin hastaya kazandırılmasıdır. Beyazlatma işlemi de estetiğin kazanılmasının en kısa ve basit yollarından biridir.
Diş beyazlatma; fizyolojik ya da patolojik sebeplerle diş yüzeyinde oluşan renklenmelerin, kimyasal yöntemlerle ağartılması işlemidir. Beyazlatma, doktor kontrolünde uygulanması gereken bir işlemdir.

Dişlerde Leke ve Renk Değişimi Sebepleri

Dişlerdeki renk değişimi ve lekelenmenin en temel sebebi, diş bakımının düzenli yapılmamasıdır. İyi bakılmamış dişlerde, zamanla biriken plaklar ya da diş minesinin incelmesiyle kaybolan saydamlık, dişlerin görünümünü bozabilir. Bunlara ek olarak, çok fazla kahve, kola gibi dişe zararlı içecek tüketimi, sigara kullanımı gibi alışkanlıklar da diş renginde bozulma ve dişte lekelenme yapabilir. Ayrıca kanal tedavisi sonrası renklenme de bir başka etkendir. Bazı antibiyotik türleri ve yüksek doz flor kullanımı da diş üzerinde renklenmeye ve lekelenmeye sebep olabilmektedir.

Hangi Durumlarda Diş Beyazlatma İşlemi Yapılabilir?

Dişlerin patolojik veya yaşa bağlı renklenmelerinin giderilmesinde ve hasta tarafından beğenilmeyen diş rengi varlığında, beyazlatma işlemi yapılabilir. Önce, ilgili dişlerin klinik ve radyografik muayenesi yapılır. Gerekli tedaviler ( çürük, kırık, diş eti hastalığı gibi ) var ise tamamlanır ve beyazlatma işlemi yapılır.

Beyazlatma İşleminin Uygun Olmadığı Durumlar Nelerdir?

  • Şiddetli diş eti hastalığı olan hastalar
  • Alkol ve sigara bağımlıları
  • Hamileler ve emziren anneler
  • Süt dişleri
  • Peroksit alerjisi olanlar
  • Yaygın çürük, abrazyon, sensitiv diş ve şekil anomalileri gibi diş patolojine sahip hastalar

Diş Beyazlatma Yöntemleri Nelerdir?

Diş beyazlatma işlemi 2 şekilde uygulanabilir. Ofis tipi beyazlatma, klinik ortamında, yaklaşık 1 saat süren ve dişlerin 3-4 ton açılmasıyla sonuçlanan, hızlı bir beyazlatma yöntemidir. Evde diş beyazlatma ise, diş hekimi tarafından yapılan bir aparey ile beyazlatma ajanının hasta tarafından, evde uygulanmasıyla yapılan işlemdir. Bazı durumlarda, beyazlatma işlemini pekiştirmek amacıyla, ofis tipi beyazlatma sonrası, hastaya ev tipi beyazlatma da kombine olarak uygulanabilinir.

Diş beyazlatma nasıl yapılır?

Diş hekimlerinin diş beyazlatmada kullandığı iki temel yöntem vardır. Bunlardan ilki, klinikte yaklaşık bir saatte yapılan, birkaç uygulamadan oluşan bir yöntemdir. Öncelikle, beyazlatma yapılacak diş yüzeyleri temizlenir.  Ağız, operasyon için hazırlandıktan ve ağızda zarar görebilecek dokular, özel yalıtım malzemesi ile kaplandıktan sonra, dişler üzerine sürülen özel bir jel ve ışın yardımıyla diş beyazlatma işlemi yapılır. Birkaç defa beyazlatıcı jel uygulamasından sonra, işlem tamamlanır.
İkinci yöntem ise evde tedavi yöntemidir. Daha uzun sürede yapılan bu işlemde, içinde beyazlatıcı jel bulunan bir kalıp dişlere yerleştirilir ve hastadan geceleri bunu takması istenir. 1 buçuk hafta boyunca günde 7-8 saat takılan kalıplarla tedavi sağlanır. Bu yöntem ilk beyazlatma yöntemine yardımcı olmak amacıyla da kullanılabilmektedir. Bunların yanında, kanal tedavisi sonucu ya da travma sonrası oluşan renk değişimlerinde, içten beyazlatma işlemi uygulanarak tedavi sağlanır. Size en uygun tedavi yöntemi ise, diş hekiminiz tarafından belirlenmelidir.

Diş Beyazlatma İşlemi Ne Kadar Sürer?

Ofis tipi beyazlatma: Diş hekimi tarafından klinkte uygulanan beyazlatma işlemi, kullanılan beyazlatma ajanının çeşidine göre, 45 dakika ila 1 saatte tamamlanır. Eğer istenilen sonuca ulaşılamamış ise 1 hafta sonra işlem tekrarlanır.

Ev tipi Beyazlatma: Diş hekimi tarafından hazırlanan plak yapıldıktan sonra, hastanın evde uygulayacağı jel, istenilen beyazlatma sağlanıncaya kadar, 2-5 hafta arası, firma tarafından önerilen sürelerde kullanılır.

Diş Beyazlatma Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?

Dişler beyazlatıldıktan sonra ilk hafta çok önemlidir. Hastalardan renk verici maddelerden uzak durmaları istenir. Yemeklerden sonra ağız, su ile çalkalanmalı, mümkünse dişler fırçalanmalıdır.  Bu sürenin ardından kişi normal yaşantısına dönebilir. Ancak, tedavinin ardından elde edilen beyazlığın korunabilmesinde, kişisel ağız ve diş bakımının ve alışkanlıkların oldukça önemli bir rolü vardır.

Diş Beyazlatmanın Dişlere Zararı Var mıdır?

Diş hekimi kontrolünde, uygun konsantrasyon ve sürede yapılan beyazlatma işleminin, dişlere hiçbir zararı yoktur.

Diş Beyazlatmanın Avantaj ve Dezavantajları

Diş beyazlatma hızlı, güvenilir ve sonuçları tatmin edici bir işlemdir. Estetik kaplamalara oranla çok daha ekonomiktir. Ancak herkeste aynı sonuçları vermeyebilir. Beyazlayan dişlerde, zamanla geri dönüş olur. Beyazlatma işlemi sırasında ve sonraki birkaç gün, dişlerde hassasiyet meydana gelebilir. Hasta, doktorunun tavsiye edeceği ağrı kesicileri, gerekliyse kullanabilir.