Pedodonti, diğer adı ile Çocuk Diş Hekimliği 0 ile 12 yaş arası çocukların süt dişleri ve kalıcı dişlerindeki problemler ile ilgilenir. Bu dişlerin korunması, dişlerde oluşan rahatsızlıkların tedavi edilmesini sağlayan diş hekimliği dalıdır. Bu dal ile ilgilenen, çocuk diş hekimlerine pedodontist adı verilir.
Pedodontistler Hangi Durumlar ile İlgilenmektedir?
- Çocuklara ağız temizliği ile ilgili eğitim verilmesi,
- Süt dişleri ve kalıcı dişlerin koruyucu ve ortodontik tedavilerinin yapılması,
- Fissür örtücü ve flour uygulaması,
- Sağlıklı ve düzenli beslenme eğitiminin verilmesi,
- Çocukların anne ve babalarına pedodonti ile ilgili bilgiler vererek, kontrol aralıklarını ve tedavileri hakkında bilgi verilmesi,
- Kalıcı ve süt dişlerinde oluşmuş olan çürüklerin tedavilerin yapılması,
- Çürüklerden dolayı oluşmuş kayıplara kuron kaplama tedavisi uygulanması,
- Çocukların dişlerine gerektiği durumlarda kanal tedavisi yapılması,
- Travma veya darbe sonrası oluşan kırık dişlerin tedavi edilmesi,
- Mecburi diş çekimlerinin gerçekleştirilmesi,
- Sporcu çocuklar için spor esnasında başlarına gelebilecek olan kazalardan korumak amacıyla koruyucu ağız plaklarının yapılması,
- Çocuklarda aileden gelen kalıtsal diş hastalıklarının tedavi edilmesi,
- Çocukların diş eti rahatsızlıklarının tedavi edilmesi gibi durumlar ile ilgilenmektedir.
Çocukların Dişleri Ne Zaman Oluşur?
Süt dişleri bebek 6-8 ay arasında iken çıkmaya başlar. 3 yaşına kadar süt dişlerinin tamamı çıkmış olur. Bebeklik döneminde ağızda 20 tane diş çıkar. Süt dişleri kalıcı dişlere oranla daha hassas, çürüklere ve aşınmalara karşı daha hassastır. 6 yaşında ise süt dişleri düşerek kalıcı dişler çıkmaya başlar. Bu da 13-14 yaşlarına kadar devam edebilmektedir. 6 yaş ile 13-14 yaş arasındaki bu diş değişim sürecine karışık dişlenme adı verilmektedir. Bu karışık dişlenme zamanında süt dişlerinde oluşan çürükler diğer kalıcı dişlerin sağlığını da etkileyebilmektedir.
Bebeğimin İlk Diş Muayenesi Ne Zaman Olmalıdır?
Bebeklerde 1 yaşından sonra ilk ağız ve diş kontrolleri yaptırılmalıdır. Bu kontrol sonucunda diş hekiminizin önerdiği aralıklar ile çocuğunuzun ağız ve diş kontrollerini yaptırmalısınız. Bu şekilde düzenli kontrollere gidilerek çocuğunuzun diş sağlığını koruyabilirsiniz.
Çocuklarda Koruyucu Uygulamalar
Çocuklarda dişlerin sağlığını korumak amacı ile en çok karşımıza çıkan fluor ve fissür örtücü uygulamaları bulunmaktadır. İki uygulama da dişlerin çürükten korunmasında büyük rol oynar.
Fluor Uygulaması Nedir, Nasıl Yapılır?
Fluor uygulaması özel hazırlanmış olan fluor prepatlarının tükürükten temizlenmiş olan diş tabakalarına bu uygulama için özel seçilmiş olan fırça ile sürülür. Bu işlem 5-10 dakika kadar sürer. Uygulamadan sonra 1 saat dişler kullanılmaz, yeme içme yasaklanır. 1 saat sonunda yiyecek, içecek tüketilebilir. Ancak uygulamadan 24 saat sonra süt ve süt ürünleri tüketilmez.
Fissür Örtücü Uygulaması Nedir, Nasıl Yapılır?
Fissür örtücü uygulamasının azı dişlerinin girinti ve iç kısımlarının akışkan dolgu maddesi ile örtülmesidir. Bu uygulamanın amacı genellikle azı dişlerinde oluşan çürüklerden korumak, azı dişlerinin çürüklere oldukça yatkın olan girintilerinin doldurularak buralarda yemek artıklarının birikmesini engellemek ve bu dişlerin çok daha rahat ve kolay fırçalanabilmesini sağlamaktır. Bu şekilde kolay fırçalanabilen, korunan dişlerde çürük oluşma ihtimali en aza indirilmektedir.